Blogin siivous :)

Siivosin ruokapäiväkirjan pois täältä ja alan kirjoittamaan enemmän asiaa niin tätä on ehkä mukavampi lukeakin. En usko että ketään kiinnostaa nähdä pilkulleen mitä syön ja mihin kellon aikaan. Haluan enemmän jakaa kokemuksia ja ajatuksia tämän projektin aikana.

Vähän kerään tähän tietoja ruokavalion sekaan jo kerrotuista jutuista.

Eli alkuun kirjoittelen että "Psorin sammutusprojekti" on aloitettu 12.12.2014 ja siinä on erinomainen asiantunteva tukijoukko takana. Uusi ruokavalioni on ollut täysin gluteeniton, maidoton pois lukien luomuvoi, sokeriton ja aluksi myös vähähiilihydraattinen jossa oli paljon hyviä rasvoja mukana kuten avokadoja, luomu oliiviöljyä, luomuvoita, MCT-öljyä ja rasvaista kalaa. Käytän projektin aikana paljon erilaisia ravintoaineita ja superfoodeja jotka löytyvät tuoteosiosta. Päivittäinen ruokavalio pitkälti löytyy täältä.

22.1.2015 Kävin verikokeissa ja kaikki muut mitatut arvot olivat arvojen sisällä mutta munuaisarvoni olivat hieman koholla. Lääkärini soitti iltapäivällä ja kertoi että on huolissani munuaisarvoistani jotka olivat 123 umol/l. Raja-arvo oli <105 umol/l. Alkoi jo itseäkin huolestuttaa.

Tukijoukoistani eräs löysi onneksi seuraavan artikkelin jossa oli tarkempaa laskentakaavaa munuaisarvoista. Artikkelissa käytetään max-rajana 120 umol/l. Jos munuaisissa olisi häikkää niin se todennäköisesti näkyisi myös väsymyksenä mitä minulla ei ole lainkaan tällä ruokavaliolla sekä myös verenpaineen nousulla mitkä minulla ovat tällä hetkellä todella hyvät. No ensi viikolla käydään kontrollissa.

Olen treenannut lihastreeniä 2 vuotta ja lihasta tullut kohtuullisesti aikaisempaan eli lainaan artikkelia:
.
Aikuisten viitearvot vaihtelevat jonkin verran käytetyn mittausmenetelmän ja laboratorion mukaan, mutta useimmiten naisten viitealue on alle 100 µmol/l ja miesten alle 120 µmol/l. Kreatiniinin pitoisuutta arvioitaessa pitää muistaa, että potilaan lihasmassalla on keskeinen merkitys eikä munuaisten toiminta välttämättä ole normaalia, vaikka kreatiniiniarvo olisi viitealueella. Toisaalta esimerkiksi kookkaalla nuorella miehellä kreatiniinipitoisuus voi olla selvästikin viitealueen yläpuolella, vaikka munuaisten toiminta olisi normaali.”
.
Kliiniseen käyttöön erityisen helppo ja sovelias menetelmä on arvioida munuaisten toimintaa ns. Cockcroft–Gaultin kaavalla, jossa huomioidaan plasman kreatiniinin lisäksi potilaan sukupuoli, ikä ja paino. Tällä menetelmällä kliinikko saa riittävän tarkan arvion glomerulussuodatuksesta ja munuaisten vajaatoiminnan asteesta. Mitään virtsankeräyksiä ei tarvita. Lisäksi tulos on kliinikon käytettävissä heti, tarvitaan vain yksinkertainen taskulaskin.
Cockcroft–Gaultin kaava on seuraava:
GFR = (140 – ikä) x paino (kg) / a x P-krea (µmol/l),
jossa a = miehillä 0,8 ja naisilla 0,95
Ja minun tapauksessa:
GFR = (140–35) x 85 / 0,8 x 123 = 105 x 85 / 0,8 x 123 = 90 ml/min eli normaali. 
.
Ja jos tämän laskisi lähtöpainoilla kaikilla niillä rasvoilla joita minulla oli se olisi vielä korkeampi:

GFR = (140–35) x 94 / 0,8 x 123 = 105 x 94 / 0,8 x 123 = 100 ml/min eli normaali. 

Ja tässä GFR:n raha-arvot:

Taulukko 1. Munuaisten vajaatoiminnan vaikeusasteet
Munuaisten toiminta GFR ml/min/1.73 m2
Normaali munuaisten toiminta > 90
Lievä munuaisten vajaatoiminta (ei merkitystä, ellei potilaalla ole muita merkkejä munuaissairaudesta) 60–89
Kohtalainen munuaisten vajaatoiminta 30–59
Vaikea munuaisten vajaatoiminta 15–29
Loppuvaiheen munuaistauti; dialyysipotilas < 15

26.1.2015

Kävin tänään verikoekontrollissa ja virtsanäytteen perusteella elimistöni oli ketoositilassa. Ei ketoosissa sinänsä ole mitään vikaa jos vain kroppa kestää. Minun tapauksessa uraattiarvot olivat pikkuisen koholla joka pikkuhiljaa VOI aiheuttaa kihtiä. Itselläni ei kihtiä ole mutta tuon uraattiarvojen kohoaminen selittyy ketoosista. Ei kannata siis leikkiä sillä :)  Tänään munuaisarvoni olivat 124 umol/l. Raja-arvo oli <105 umol/l joka olisi silti Cockcroft–Gaultin kaavalla normaalissa rajassa.

Kihdistä voi käydä lukemassa Terveyskirjaston sivuilta:

Ja lainaten artikkeliin "Yleisin hyperurikemian ja kihdin syy on virtsahapon erityksen heikkeneminen munuaisissa. Tähän voivat johtaa munuaisten toiminnanvajaus, kaikki asidoottiset tilat (mm. paastoon liittyvä ketoosi), ylipaino, hyperinsulinemia sekä eräät lääkkeet." Kihti on yleensä vanhempien ylempään luokkaan kuuluvien tauti jotka juovat runsaasti alkoholia ja ovat lihavempia.

Tarkoituksella en ole itseäni ketoosiin ajanut vaan VHH:llä on sinne menty. En tätä ajatellutkaan aikaisemmin tätä projektin aikana. Ketoositila selittää muutaman oireen mitä minulla on ollut viime viikkoina mitä ei aikaisemmin ole ollut. Ne ovat olleet pääkipu, jatkuva heräily yöllä ja pohkeiden kramppaamiset. Muita oireita voi olla kuten heikotus mitä itselläkin on ollut kun pitänyt kovin fyysistä treeniä tehdä ja eilenkin kun pukkaisin pihalla lunta niin heikotti jo sekin mikä ei ole normaalia. Eli hiilihydraattien otto ruokavalioon pitäisi muuttaa asiaa. Muita oireita mitä ketoosissa voi olla ovat verensokerin vaihtelut, lisääntynyt virtsaamisen tarve, ummetus, ripuli, munuaiskivet.

Ketoosista voi käydä lukea lisää Kuntovinkin sivuilta

Ketoositilassa syntyy myös pieniä määriä asetonia joka suodattuu munuaisten kautta pois. 

Eli kaikenkaikkiaan pitkä ketoositila ei sovi minulle. Alan nyt ottamaan hyviä hiilihydraatteja ruokavalioon kuten hedelmiä, valkoista jasmin tai basmatiriisiä ( terveellisempää kuin tumma riisi koska niissä on yleensä jäämiä ilmaston myrkyistä yms...), bataattia yms. Valkoinen sokeri/sokerituotteet ovat edelleen pannassa. Tuo ketoosi voi selittää myös hieman kohonneet munuaisarvot. Muuten mennään niinkuin ennenkin paitsi hedelmät, riisi ja bataatti ruokavalioon.

Rasvaprosenttini on tällä hetkellä n. 10 % ( alunperin hieman alle 20% ). Viimeksi oli pikkasen 10 % pintaan. Ketoosi selittää senkin miten painoni tippui projektin aikana 10 kg :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvinvointipussi / Infrapunapussi / Laihdutuspussi

Bosen Sleepbuds 2 ja QuietOn Sleep hyvän unen pelastajat?

Ensikokemukset Bosen unikuulokkeista